Tipsen för att börja torka mat

Det är mycket enklare än du kanske tror!


så med lite handfasta tips och ett dunderrecept så hoppas jag att du ska våga prova på att laga egen turmat till dina kommande äventyr!

Varför torka mat?

När vi torkar mat reducerar vi mängden vätska och på så sätt förlängs hållbarheten! Sjukt fiffigt och något vi pysslat med i århundraden som förvaringsmetod. Idag är det lika vanligt, om inte mer, att torka mat för att ta med på sina äventyr då såklart även vikten på maten du ska bära med minskar.

Genom att torka din egen mat hemma så kan du välja exakt vad du vill ha med, slipper köra dyr turmat och kommer garanterat få en smakrikare tur!


Att tänka på vid mattorkning

Fett: Minska mängden fett vid tillagning och addera vid servering!

Små bitar: Ju mer yta som maten kan släppa ut vätska, desto snabbare torkar det. Tänk smått och tunnt!

Rinniga rätter: För soppor och grytor, minska mängden vätska vid tillagning och reducera innan torkning. Det går prima att torka redda soppor!

Smak: Kan förändras något vid torkning, ta gärna med salt och valfria kryddor att ha på när du ska äta.


Hur gör jag då?

Använd en torkugn eller en vanlig varmluftsugn. Bred ut den färdiga rätten på ett bakplåtspapper på en plåt, ställ in i ugnen med luckan på glänt, anv ex en träslev i ugnsluckan. Vegetariskt torkas i ca 50 grader, ägg och kött i 70 grader. Torkas omkring 8–15 h beroende på rätt, hur små bitar osv. Du kan titta, känna, smaka för att avgöra om det är torrt. Portionsförpacka för att ta med ut på tur!

Observera god hygien när du hanterar maten för att förlänga hållbarheten.

Det går såklart även att torka ingredienser för sig, ex grönsaker, tofu osv och sedan kombinera med en buljongtärning och couscous för en enkel och snabblagad måltid!

Här bjuder jag på två personlig tur-favoriter!


Den här risotton har förgyllt många kvällar på fjället både sommar som vinter

Turnudlar

Jag älskar dessa, för de är fulla med smak och är otroligt enkelt att förbereda. Du kan se den som ett ram-rätt, du tar det du gillar och petar i, och variera så mycket du vill!

Grunden är nudlar, protein, grönsaker, smak, där ingredienderna torkas separat och sedan kombineras i färdiga portionspåsar. Nudlarna ’tillagas’ med enbart hett vatten i en mattermos, kastrull eller värmetålig påse ute på tur.

Nedan får du ett förslag på hur turnudlarna kan komponeras för två portioner.

Torka ingredienserna separat:
– 1 paprika, rå
– 1 morot, kokt eller rå
– ¼ Broccolihuvud, ångad
– 150g halloumi, stekt i små bitar

Blanda ihop och torka tillsammans:
– 1 msk currypasta
– lite finhackad ingefära, chili, vitlök

Tillsätt
– 2 port risnudlar, okokta
– 50g jordnötter

Vad är en dag på fjället utan gofika…

Den här efterrätten skapades för en vintertur, men kan lika väl njutas en sommarkväll och är perfekt att bära med sig ut på vandring. Här får du en energität efterrätt med bara torra ingrediensar!

Lycka till och berätta gärna för mig hur din turmat blev på instagram @fjallenkallar