Torka din egen turmat


Äta gott och vandra – är det kompatibelt?

Min egen drivkraft att ta mig ut i naturen är oftast kopplat till mat eller fika – så svaret är ett rungade ja! Även om jag ska bära mat i flera dagar och låg vikt är prio så ser jag till att det jag bär med mig skapar guldkant på fjällvandringen! Frystorkat går verkligen bort för egen del – noll njutning…

I slutet bjuder jag på 3 snabba rätter där du kan torka ett par ingredienser för snabb, god och billig turmat.


Det mesta kan du torka själv! Enklast är fruktsnacks, grönsakstopping till rätter eller hela rätter som grytor, soppor eller risotto. Vägledningen är att det sen på turen ska kunna tillagas genom att läggas i vatten (pizza går bort..). Du kan torka kött likväl som grönsaker! Frukt kan skivas tunnt och torkas, grönsaker likaså. Rotfrukter kan du skiva, förvälla och sedan torka.

Att tillaga maten på tur görs enklast i en mattermos eller direkt i en kastrull. Hett vatten hälls på och låt stå i 10-30 minuter. (Lunch kan med fördel preppas vid frukost)


FÖRHÅLLNINGSREGLER

Fett härsknar. Innehåller rätten mycket fett, ex. steks i mycket olja innehåller grädde eller liknande, så undvik det i tillagningen men ta med det för att ha vid uppvärmning. Små mängder fett går bra.

Små bitar. Allt torkar snabbare om det är skuret i små bitar, stora bitar kan lätt fördubbla torktiden. Detsamma gäller vid ’tillagningen’ som tar längre tid ju större bitar. Tänk tunnt och smått!

Rinniga rätter. Om du väljer en soppa eller rinnig gryta går det snabbare att torka om den reduceras, alternativt minska mängden vätska redan i tillagningen.

TORKNINGEN

Torka i en vanlig ugn, varmluftsugn eller torkug. Bred ut/placera det du ska torka på ett bakplåtspapper på en plåt.En färdig rätt breds ut tunnt. I en vanlig ugn, ställ luckan på glänt, anv ex en träslev i ugnsluckan.

Vegetariskt torkas i ca 50 grader, ägg och kött i 70 grader. De låga temperaturerna använder vi för att så mycket näringsämnen och smak som möjligt ska bevaras och livsmedlet ska inte tillagas, bara torkas.
Torkas omkring 8 – 15 h beroende på rätt, hur små bitar osv. Du kan titta, känna, smaka för att avgöra om det är torrt. Portionsförpacka för att ta med ut på tur! 

Observera god hygien när du hanterar maten för att förlänga hållbarheten. Mat med mer fett i kan du förvara i kyl eller frys för att förlänga hållbarheten innan tur!

KOMBINERA TORRA INGREDIENSER

Couscous, ris och pasta bland annat är redan torrt och klart att ta med ut! Så för att skapa enkla rätter kan du torka ‘topping’ till torra kolhydrater.

3 snabba rätter!
Couscous + torkade grönsaker, buljongtärning och olja.
Risnudlar + torkad halloumi, torkad currypasta och jordnötter.
Pulvermos + ölkorv, smör och rostad lök.

Sista tipset för den här gången … När det blir mat över i vardagen – istället för att lägga i en matlåda i kylen eller frysa in den, torka istället! Så bygger du långsamt upp ett förråd att ta av för tur utan att det kräver en massa extra tid.

Smaklig tur!

Fjällhälsningar /Amira


Vad hade du velat veta mer om kring friluftsmat?
Lämna en kommentar!

Lämna en kommentar om det här var hjälpsamt eller om du har någon fråga!


6 svar till “Torka din egen turmat”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *