VANDRA I SPRAKANDE HÖSTFJÄLL

En njutbar och närvarande fjälltur
Med inslag av yoga och meditation
4 dagar

Foto: Jana Eriksson

De både högresta och böljande Jokkmokksfjällen exploderar i en färgsprakande palett i september vilket gör det till den vackraste tiden att vandra! Här färdas vi längs raviner, genom dalar, över bäckar och fjälltoppar i och omkring Stora sjöfallets nationalpark.

Landa i nuet med vandringens lugna rytm, morgonmeditation i blåbärsriset och eftermiddagsyoga utanför tältet. Att vistas i naturen öppnar upp för att lugna ner våra ofta så stressade tankar och möta oss själva på ett nytt sätt.
Gemenskapen i gruppen är det som gör oss starka och vi lär av varandra! En tillåtande tur för dig som inte vandrat till fjälls förut men vill utforska vad det kan ge dig.

Under turen får du bl.a. lära dig att orientera dig med karta och kompass, planera en fjälltur, att använda friluftskök och slå läger, hur du säkert vadar över bäckar och att under vandring förebygga risker. Vädret till fjälls är varierande och vi kommer troligen få minusgrader mot natten.

Du kan vara helt ny på fjällvandring men det krävs en viss grundkondition för att orka med. Du bör orka vara på fötterna och gå i 6h under en dag med ca 15 kg packning på ryggen.
Hösten är både den vackraste tiden men det kan också innebära både kyla, vind och regn – så för att följa med ska du inte rädas väder!

Inför turen får du en gedingen packlista som kompletteras med ett digitalt infomöte för att du ska känna dig så redo som möjligt!

Datum: 3 – 6 September 2024
Start och slut: Saltoluokta fjällstation
Pris: 13900 kr
4 – 8 deltagare

Detta ingår:

  • Certifierade fjällguiden Amira
  • Boende och mat sista natten på Saltoluokta fjällstation
  • All mat från lunch ankomstdag till frukost avresedag.
  • Tält och kök från Outdoor Supply
  • Båttransport t/r Kebnats – Saltoluokta
  • Karta och kompass att ta med hem!
  • Packlista
  • Rabatt på hyran av övrig utrustning från Outdoor Supply

Detta ingår inte:
Resa till/från Kebnats, egen utrustning så som kängor, ryggsäck, sovsaker. En komplett packlista skickas efter bokning!


Resa till Saltoluokta

Boka din tågbiljett med slutdestination Kebnats/Saltoluokta. Nattåget tar dig till Gällivare där du byter till buss för färden till Kebnats där sista biten av resan går med båt. Båtturen med M/S Langas ingår i turen och behöver inte bokas på något sätt.

Tågbiljetter finns det ännu gott om – så in på SJ eller VY och boka din resa när du fått en bekräftelse på din bokning!

Kommer du med bil kan du parkera kostnadsfritt vid Kebnats.

Karta

Boendet och utrustning

Sista natten ingår boende på Saltoluokta fjällstation i ett delat dubbelrum med hotellstandard. Här ingår lakan och handduk samt avresestäd. För specifika önskemål om boendet, ex eget rum, går det att ordna mot en extra kostnad och i mån av lediga rum. Ange önskemål vid bokning!

Vill du stanna ytterligare en natt på Saltoluokta innan eller efter vår tur bokar du det direkt med fjällstationen på deras hemsida.

Under turen använder vi stabila fjälltält från Hilleberg och friluftskök från Trangia. För er som följer med på turen ingåt 20% rabatt på hyran av sånt du kanske saknar hos Outdoor Supply, så som ryggsäck eller sovsystem. Rabattkod får du efter att du bokat. Spana in deras fina utbud här: Outdoor Supply

Mindfulness på fjället

Program

SÖNDAG
Starten

Ankomst till Kebnats med buss eller bil, där hämtar båten M/S Langas upp er. Vi möts på andra sidan sjön, vid Saltoluokta Fjällstation. Praktiska moment under dagen rör att få ordning på tält och kök, se över packningen och lära oss orientera med karta och kompass. Förutom det ska vi såklart sätta förväntningarna på turen och lära känna varandra.
Delar av det praktiska går vi igenom på stationen och resten under själva turen. Vi ger oss av till fjälls under eftermiddagen! Idag går vi en kortare bit och slår vårt första läger.

MÅNDAG
Heldag ute på tur

Efter en första, kanske lite knagglig natt i tält sitter frukosten gott och en stunds morgonmedatiton. Vi river lägret, packar ihop och vandrar vidare. Vi går i ett långsamt tempo för att vi ska orka med, det är ovant för de flesta av oss att arbeta lågintensivt under en heldag. Under dagen stannar vi för att dricka och fylla på med energi varje timme -snacks är vår bästa vän!

Du är delaktig i att orientera dig på kartan och har god möjlighet att lära dig mer om navigation!
Vi tar oss tid till rejäla lunchpauser för att låta fötter och ryggar vila. Mot eftermiddagen slår vi vårt första läger och flyttar in i hemmet för turen. Tillsammans lagar vi kvällens middag och kanske kan vi avnjuta den i solnedgången om vädret tillåter!

TISDAG
Heldag ute på tur

Vi vaknar och lagar frukost i tälten. En stunds gemensam morgonmeditation om vädret tillåter. Därefter packar vi ihop och går igenom rutten för dagen. Vad kan vi behöva undvika i terrängen? Vilka etapper kan ta längre tid? Var beräknar vi slå läger ikväll?
Under vandringen får du lära dig mer om fjällets djur och växter, om att vada i fjällbäckar, vad god turmat kan ge, vad som är viktigt att tänka på när en slår läger och hur vi tillsammans är starkare i en nödsituation. När vi slagit läger för kvällen erbjuds en stunds yoga för att sträcka ut trötta kroppar och samla energi.

ONSDAG
Tillbaka till stationen

Sista dagen ute på fjället, vi tar oss tid till att reflektera över upplevelsen och vad vi tar med oss av lärdomar och kunskaper.
Efter lunch återvänder vi till stationen för en väl värd avslappnande eftermiddag och kväll, med bastu och middag.

TORSDAG
Hemresa
Frukostbuffé dukas upp i matsalen och vi packar ihop för att lämna rummen.
För dig som önskar en lugn dag för dig själv går det fint, kanske sitta med en kaffe och läsa en bok vid brasan. För dig som vill fortsätta vandra tillsammans så bjuder jag på ett sista litet guldkorn från området.

Vi är tillbaka vid lunch som kan köpas till på stationen.
Båten avgår ca kl 15 och tar er tillbaka till Kebnats. (uppdaterad båttidtabell kommer senare)
Njut av hemresan!

Tack för denna gången och på återseende!